• Henk van Ommeren

Jubileumviering bij De Kolk

SPAARNDAM Had zaterdag 2 september het Fleurig Vlieger Festijn plaats ter afsluiting van de zomervakantie, afgelopen weekend was de officiële start van de jubileumactiviteiten van het 10-jarige Kunstcentrum De Kolk.

De organisatie was zaterdag 9 september gelukkig met de weersomstandigheden. Tijdens het optreden van het Amstel Saxofoon Kwartet in de muziektent op de Westkolk verwarmde een aangenaam zonnetje de ongeveer zeventig belangstellenden. Die luisterden aandachtig naar een mengeling van klassieke en moderne muziek, klinkend uit vier saxofoons. Dit werd gebracht door Remco Jak (sopraansaxofoon), Olivier Sliepen (altsaxofoon), Bas Apswoude (tenorsaxofoon) en Harry Cherrin (baritonsaxofoon).

GESCHIEDENIS Na het concert van een uur begaf iedereen zich naar de Oude Kerk (Kerkplein 1), waar de openingshandeling plaatshad. De bekende Spaarndammer en oud-leraar van De Spaarneschool Jan Zwetsloot vertelde op de hem typerende manier over de geschiedenis van het paling- en kunstenaarsdorp. Hij was zelf een van de organisatoren van Kunst in Spaarndam (KIS), een evenement dat voor het laatst in 2015 werd gehouden, waarbij ongeveer veertig lokale kunstenaars hun werk op diverse locaties tentoonstelden.

,,Spaarndam is op zichzelf al een kunstwerk'', stelde Zwetsloot. ,,De twee producten van het dorp, paling en kunst, zijn beide van hoge kwaliteit. Alle Spaarndamse kunstenaars zijn leden van de Spaarndamse School, waarvan een redelijk aantal ook landelijk bekend is. Een kunstcentrum als De Kolk mag hier dan ook niet ontbreken.'' Een speciaal compliment kreeg Johanna van der Steen, die door hem 'een moderne Jeanne d'Arc' werd genoemd. Met gedichten van Cees Nooteboom en Gerrit Achterberg en een toost op de aanwezigen gaf Zwetsloot het startsein voor een reeks jubileumactiviteiten.

Tot en met zaterdag 30 september is de door Zwetsloot geopende jubileumtentoonstelling, samengesteld door oprichter Peter Balm, te bezichtigen. Meer informatie hierover staat op kunstcentrumdekolk.nl.