Columns

Columnist:

Lampe Belicht

Adventskalender

Ik wil iets vertellen over de adventskalender, een oude christelijke traditie. Meestal google ik mijn onderwerp even, om zeker te zijn dat ik u geen onzin op de mouw speld. Toen ik googlede op 'adventskalender' was het eerste dat bovenkwam de erotische adventskalender.

Columnist:

Lampe Belicht

Het Heilige Huisje

Enige tijd geleden speelde NTGent 'De Kersentuin' van Tsjechov met onder anderen Pierre Bokma in de hoofdrol. Na afloop kreeg de moderne enscenering van deze toneelklassieker veel kritische reacties van het publiek. Zo veel zelfs, dat we er een nagesprek aan gewijd hebben.

Columnist:

Lampe Belicht

Duurzaamheid

Wie het nieuws deze weken goed gevolgd heeft kan opgemerkt hebben dat mijn neef en goede vriend Ferdinand Grapperhaus minister van Justitie is geworden. Het was zo'n gebeurtenis waarvan je wist dat die zou komen en het vervulde me met grote trots.

Columnist:

Lampe Belicht

Dilemma

Rationeel ben ik voor consuminderen. We putten de aarde uit, overladen haar met afval en gaan slordig om met onze spullen. Maar als ik in mijn favoriete buitensportwinkel ben, sta ik voor een levensgroot dilemma. Dan schreeuwt alles in mijn lijf om consumeren.

Columnist:

Lampe Belicht

Lezen

Tijdens de prachtige toneelavond 'Shakespeare by heart' werd ik aangesproken door een dame, die mij vertelde dat ze aangespoord door mijn stukje in deze krant naar de voorstelling was gekomen.

Columnist:

Lampe Belicht

Balans

Trump en Wilders hebben een probleem. Twitter heeft het maximumaantal te gebruiken tekens uitgebreid van 140 naar 280. Dat is te veel voor ongenuanceerde oneliners. Dat neigt al naar de omvang van een doorwrocht essay, en daar zijn de heren niet zo van.

Columnist:

Lampe Belicht

Uit het hoofd

Als wij informatie moeten onthouden om later te kunnen reproduceren dan spreken we van: 'uit het hoofd leren' of 'van buiten kennen'. De Engelsen zeggen in dat geval 'knowing by heart' en de Fransen 'connaître par coeur'. Vrij vertaald: kennen door het hart.